Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής στη επιστολή της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ  ΑΠΟ ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣ ΒΑΛΤΟΥ
Κ.  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ  18, 104 43 ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ  31/8/2012

ΠΡΟΣ:   Τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Αμφιλοχίας της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Αλέξανδρο Γιαννακάκη και Δημήτρη Τσιάκαλο.
Κοιν.:   «Φωνή του Βάλτου», «Μαΐστρος Αμφιλοχίας», «Εμπεσιώτικη Φωνή» και «Χαλκιοπουλιτών Επικοινωνία».
 
        Σχετικά με την απάντησή σας - επιστολή σας από 10-6-2012,  η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο με αριθμό 136 της εφημερίδας η «Φωνή του Βάλτου» και στην εφημερίδα  «Μαΐστρος Αμφιλοχίας» - στην επιστολή μας από 3-6-2012 προς το Δήμαρχο Αμφιλοχίας και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, θα θέλαμε να δώσουμε ορισμένες διευκρινίσεις και να ανταπαντήσουμε σε ορισμένα σημεία της επιστολής σας που αφορούν στο θέμα της ονομασίας του Δήμου, θέμα για το οποίο συγκροτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή.

       Αντιλαμβανόμαστε κι' εμείς και ζούμε, όπως όλος ο Ελληνικός λαός, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου μας.
      Σημαντικός παράγοντας επίλυσης των προβλημάτων είναι η συνοχή και η αρμονική συνεργασία Δημοτών και Φορέων όλων των περιοχών του νεοσύστατου Δήμου. Και η ονομασία συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή δημοτών και κατοίκων.
       Αυτονόητο είναι, ότι η ονομασία ενός ενιαίου γεωγραφικού χώρου αυτοδιοίκησης σε μια ανθρώπινη κοινωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με την Ιστορία και τη γεωγραφική θέση του τόπου και να λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη των κατοίκων. Σε κάθε περίπτωση, η ονομασία θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους, έτσι ώστε να ενώνει και όχι να διχάζει τους κατοίκους.
Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι συντάκτες του νόμου, αγνοώντας τα παραπάνω και σε μια συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία και για δικούς τους λόγους, φρόντισαν ώστε ο νεοσύστατος Δήμος να ονομαστεί Δήμος Αμφιλοχίας. Με αυτόν τον τρόπο, αντί συνένωσης των περιοχών των τριών Δήμων, φαίνεται ότι προσαρτήθηκαν οι περιοχές των πρώην Δήμων Ινάχου και Μενιδίου στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Αμφιλοχίας.
         Δεν φαίνεται παράδοξο σε μια γεωγραφική περιοχή-πόλη του Βάλτου να προσαρτηθεί ολόκληρος ο Βάλτος; 
        Κι' αν όντως υπάρχει σκοπιμότητα αποπροσανατολισμού, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, αυτό δεν γίνεται από εμάς που επιζητούμε την επίλυση του θέματος, αλλά από εκείνους που το δημιούργησαν. Η έκπληξή σας θα πρέπει να είναι θετική. Είναι θέμα τιμής, αξιοπρέπειας και χρέους των κατοίκων μιας περιοχής να έχουν γνώμη και να την εκφράζουν με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και να αγωνιστούν αν χρειαστεί για την ονομασία του τόπου τους. Και μάλιστα έναν τόπο που ονομάζεται «ΒΑΛΤΟΣ». Ένα τόπο που άναψαν φωτιές και ξεκίνησαν αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας μας.
         Μια ονομασία που είναι συνδεδεμένη με τους Έλληνες Αγωνιστές, πασίγνωστη μέσα από την Ιστορία, αλλά και από τα δημοτικά τραγούδια, πρέπει να διαγραφεί από τη μνήμη μας;
        Ας μην προσπαθούμε να βρίσκουμε δικαιολογίες, βαπτίζοντας τα προβλήματα μείζονα και ελάσσονα, ανάλογα με το οικονομικό τους μέγεθος. Ας μην εκποιούμε την παράδοση και την Ιστορία του τόπου μας με πρόσχημα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, που είναι υπαρκτά και θα πρέπει όλοι μας να αγωνιζόμαστε, από όποιο μετερίζι μπορεί ο καθένας μας, προκειμένου να αποφευχθεί η εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
        Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι στο θέμα της ονομασίας έγινε ένα μεγάλο λάθος και σ' αυτό ευθύνονται πολλοί. Αλλά όταν υπάρχει σύνεση και υπευθυνότητα, τα λάθη αναγνωρίζονται και διορθώνονται. Πόσο μάλλον για θέματα που δεν χρειάζονται χρήματα για την επίλυσή τους, όπως αυτό.
 
                     Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: