Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Βάλτος και ιστορία

 Γράφει ο  Ευάγγελος Τσιούνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής

Τον Ιούλιο κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμφιλοχίας η αίτηση δημοτών και κατοίκων για τη μετονομασία του Δήμου Αμφιλοχίας σε Δήμος Βάλτου.
Η αίτηση αυτή συνοδεύονταν από 833 υπογραφές και σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 5 της 16852/06.04.2011 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Πρότυπος κανονισμός λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου» (ΦΕΚ Β΄661/20.04.2011) : «Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.».
Πέρα από το τυπικό της υπόθεσης που ελπίζουμε ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και το Δημοτικό Συμβούλιο να τηρήσουν και να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες απόψεις για το θέμα, που είχα και συνεχίζω να έχω, μετά και την συμμετοχή μου στη συντονιστική επιτροπή.
Συνομιλήσαμε σαν συντονιστική και συνομίλησα με πολλούς Βαλτινούς για το συγκεκριμένο θέμα. Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι κανένας Βαλτινός δεν έχει αντίρρηση να ονομάζεται ο Δήμος μας «ΔΗΜΟΣ ΒΑΛΤΟΥ». Μια μικρή μειοψηφία βέβαια θεωρούσε ότι το θέμα δεν είναι ουσιώδες και τέλος πάντων αναρωτιόνταν αν στη δύσκολη εποχή που ζούμε έχει σημασία να ασχολούμαστε με τέτοια θέματα. Αν και δικαιολογώ την άποψή τους, δεν συμφωνώ ότι στα δύσκολα θα πρέπει να βάζουμε κάτω το κεφάλι και να αποδεχόμαστε αποφάσεις και καταστάσεις που παραποιούν, αγνοούν  και ξεχνούν την ιστορία του τόπου μας. Σε άλλες περιοχές της χώρας μας προσπαθούν να αναδείξουν και να μην ξεχνούν την ιστορία τους με ονοματοδοσίες σε Δήμους, σε πολιτιστικά κέντρα, σε πλατείες, σε δρόμους κ.λ.π.
Εμείς τι ακριβώς κάνουμε; Προσπαθούμε να ξεχάσουμε τον Βάλτο και την ιστορία του; Έχουμε γράψει και σε ανακοινώσεις της συντονιστικής ότι η Αμφιλοχία είναι η έδρα του Δήμου και η πρωτεύουσα του Βάλτου. Επίσης ότι έχει τη δική της ιστορία στον τόπο, που χωρίς να θέλω να υπερκαλύψω, θα παραθέσω κάποια ιστορικά στοιχεία - από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια -
που δείχνουν την ενεργό συμμετοχή της περιοχής μας ως «ΒΑΛΤΟΣ» στις εθνικές συνελεύσεις που έγιναν στη μετεπαναστατική ιστορία της Ελλάδας.
   
Η της Γ’ Σεπτεμβρίου εν Αθήναις Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις όπως αναφέρεται στα δημοσιευμένα πρακτικά της, ήταν συνταγματική συνέλευση που αποτελούσαν 243 πληρεξούσιοι από 92 εκλογικές περιφέρειες που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 1843. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται και ως «Α' Εθνική Συνέλευση του 1843» ή Εθνοσυνέλευση του 1843 ή Εθνική Συνέλευση του 1843.
Τις εκλογές για την ανάδειξη των πληρεξούσιων είχε προκηρύξει η προσωρινή (επαναστατική) κυβέρνηση του Ανδρέα Μεταξά και έγιναν στα τέλη Οκτωβρίου σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της 4ης Μαρτίου 1829. Ψήφιζαν όλοι οι άντρες άνω των 25 ετών. Οι εργασίες της ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου 1843 και τελείωσαν στις 18 Μαρτίου 1844. Οι πληρεξούσιοι επέλεξαν μια επιτροπή από 21 μέλη με εισηγητή τον Λ. Μελά η οποία κατάρτισε και το σχέδιο του νέου συντάγματος. Το νέο σύνταγμα βασίστηκε στο Γαλλικό και αποτελούνταν από 107 άρθρα.
Ο όρκος που έδωσαν οι πληρεξούσιοι ήταν ο εξής : Ορκίζομαι εν ονόματι της Αγίας Τριάδος, να εκπληρώσω τα Ιερά του Πληρεξουσίου έργα, πιστός εις την Πατρίδα και εις τον συνταγματικόν Βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα, να μην προβάλω μήτε να ψηφίσω τι αντιβαίνον εις την πεποίθησίν μου, αλλά να συντελέσω ευσυνειδήτως εις την σύνταξιν των θεμελιωδών θεσμών, δι’ ών θέλουν εξασφαλισθή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τε Έθνους μου, και της συνταγματικής μοναρχίας”
Πρόεδρος της Συνέλευσης εκλέχτηκε ο πρεσβύτερος (μεγαλύτερος σε ηλικία) Πανούτσος Νοταράς και αντιπρόεδροι οι Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Ανδρέας Π. Μεταξάς, Ιωάννης Κωλέττης, Ανδρέας Λόντος, ενώ γραμματέας ορίστηκε ο νεώτερος Σ. Κοπανίτσας.
Ψηφίστηκε Σύνταγμα το οποίο εγκρίθηκε από τον Όθωνα, καθώς και εκλογικός νόμος με τον οποίο έγιναν οι επόμενες εκλογές του 1844.

Πληρεξούσιοι της εθνοσυνέλευσης

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πληρεξούσιοι καθώς και οι επαρχίες τις οποίες εκπροσώπησαν (μεταξύ των 243 πληρεξούσιων από 92 εκλογικών περιφερειών) :

Βάλτου

  • Ανδρέας Ίσκος
  • Γιαννάκης Στράτος ή Ιωάννης Στράτος

Η εν Αθήναις Β' Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις

Η εν Αθήναις Β' Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις ή Β' Εθνική εν Αθήναις Συνέλευση του 1862Εθνική Συνέλευση του 1862) άρχισε τις εργασίες της στις 10 Δεκεμβρίου 1862, όσο στην εξουσία ήταν η Προσωρινή (επαναστατική) Κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη που διοικούσε την Ελλάδα μετά την έξωση του Όθωνα. Κατά τη θητεία της, η Ελλάδα απέκτησε νέο Βασιλιά, τον Γεώργιο τον Α' (18 Μαρτίου 1863) και ενσωματώθηκε σε αυτήν η Ιόνιος Πολιτεία (Μάιος 1864). Η Συνέλευση ψήφισε το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας του 1864 και οι εργασίες της έληξαν τον Οκτώβριο του 1864. Διαλύθηκε τέλος όταν ο Βασιλιάς υπέγραψε το Σύνταγμα (17 Νοεμβρίου δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), ορκίστηκε ενώπιον της Συνέλευσης τον οριζόμενο στο άρθρο 43 όρκο και αυτή ψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Πληρεξούσιοι της εθνοσυνέλευσης

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πληρεξούσιοι καθώς και οι επαρχίες τις οποίες εκπροσώπησαν:

Βάλτου

  • Ιω. Καραγιαννόπουλος
  • Αθ. Ίσκος
  • Βλασ. Βαλτινός, στρατιωτικός
  • Δημήτριος Σκυλοδήμος

Ρε παιδιά γιατί ΠΑΝΑΚΑΡΝΑΝΕΙΑ οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας. Απ’ότι ξέρουμε Ακαρνανία δεν είναι μόνο ο ΒΑΛΤΟΣ, αλλά και το ΞΗΡΟΜΕΡΟ. Και καλά όταν η Αμφιλοχία δεν ήταν ενιαίος Δήμος με τον υπόλοιπο ΒΑΛΤΟ, επέλεγε όποια ονομασία ήθελε για τις πολιτιστικές της εκδηλώσεις, τώρα γιατί συνεχίζετε να τις αποκαλείτε έτσι. Μη μας βάζετε στη διαδικασία να πιστέψουμε κάποιους κακόπιστους που λένε ότι δεν θέλετε να πιάνετε στο στόμα σας κακές λέξεις όπως μάλλον είναι για κάποιους η λέξη ΒΑΛΤΟΣ που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για την ονομασία των εκδηλώσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: