Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΑΙΤΗΣΗ
Από
Την συντονιστική επιτροπή πρωτοβουλίας κατοίκων και δημοτών του Βάλτου –νεοσύστατου Δήμου Αμφιλοχίας.
Τριανταφυλλοπούλου 18 Αθήνα
Τηλ.: 210 5155425
1.ΓΚΑΝΑΒΙΑ ΝΤΙΝΑ (Τηλ.:6943842536)(Πρόεδρος Συλλόγου Φλωριαδιτών Αθήνας)
2.  ΚΑΠΠΑΣ  ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑΣ
  
(Τηλ.:6980691008)  (Γραμ. εποπτ. Συμβουλίου ΟΣΥΒΑ & ΠΑΝΣΥ)
3.ΜΑΚΡΗΣ  ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  
(Τηλ.:6992517219)                        (Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός)
4.  ΜΑΣΚΛΑΒΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
(
Τηλ.:6977563093)  (Γεν. Γραμματέας ΟΣΥΒΑ)
5.ΠΑΤΣΑΟΥΡΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (Τηλ.:6972037949) (Πρόεδρος Συλλόγου Εμπεσιωτών Αθήνας)
6.ΣΑΛΑΟΥΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 (Τηλ.:6932694709) (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου & Πρόεδρος Συλλόγου Αλευραδιτών Αθήνας )
7.ΤΡΙΜΠΟΣ  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (Τηλ.:6976995541) (Αντιπρόσωπος ΟΣΥΒΑ στην ΠΑΝΣΥ)
8.ΤΣΙΟΥΝΗΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  
(Τηλ.:6976799768)  (Αντιπρόεδρος Συλλ.    Χαλκιοπουλιτών – Ταμίας ΟΣΥΒΑ, ΠΑΝΣΥ)  
Προς1.    Τον  αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών (Κο Μιχελάκη Ιωάννη)
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.    Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος                      (Κο Κατσιφάρα Απόστολο)
2.    Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος          (Κο Υφαντή Νικόλαο)
3.    Γεν. Γραμματέα Αποκεντ. Διοικ. Πελλοπονήσου & Δυτ. Ελλάδος
      (Κο Διδασκάλου Γεώργιο)4.    Δήμαρχο Αμφιλοχίας                              (Κο Κοιμήση Απόστολο)
5.    Πρόεδρο & Μέλη Δημ. Συμβουλίου Δήμου Αμφιλοχίας.
6.    Βουλευτές του Νομού Αιτ/νίας.

ΣΥΝΝΗΜΕΝΑ: Επιστολές – Δημοσιεύσεις  της συντονιστικής.
                        
Θέμα : Μετονομασία του νεοσύστατου Δήμου Αμφιλοχίας
Κύριε Υπουργέ,
   Με αφορμή δημοσιεύματα και συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης, ότι πρόκειται να τροποποιήσετε με νόμο ορισμένα λάθη του Καλλικρατικού νόμου 3852/2010, σχετικά με την οριοθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων Ο.Τ.Α. ή και άλλων θεμάτων που αφορούν τους Δήμους, θεωρούμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε σχετικά για τον νεοσύστατο δήμο της περιοχής μας ("Δήμο Αμφιλοχίας") του ιστορικού ΒΑΛΤΟΥ, επαρχίας του νομού Αιτ/νίας.
  Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 101 του Συντάγματος, ορίζεται ότι «Η διοικητική διαίρεση της χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες».
  Στην αιτιολογική δε έκθεση, που κατατέθηκε στη Βουλή για την ψήφιση του Καλλικρατικού νόμου (3852/2010), αναφέρεται ότι, υιοθετούνται ορθολογικά και αντικειμενικά κριτήρια για την οριοθέτηση των ορίων των νέων Ο.Τ.Α.
  Επιπλέον, στο κεφάλαιο Θ΄ της παραπάνω έκθεσης, αναφέρεται ότι :
«Για πρώτη φορά, με το παρόν σχέδιο νόμου, καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια, ώστε να υλοποιηθεί η συνταγματική επιταγή για ειδική μεταχείριση των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας μας».
Η περιοχή, επομένως, του Ορεινού Βάλτου εμπίπτει στην ως άνω διάταξη του Νόμου.
  Ως εκ τούτου, ο Δήμος Ινάχου, όπως και ο Δήμος Μενιδίου, δεν έπρεπε να καταργηθούν. Σας παραθέτουμε την αντίστοιχη περίπτωση του Δήμου Θέρμου, που είναι επίσης ορεινή περιοχή και παρέμεινε όπως ήταν. Όμως αντ’αυτού, οι πρώην Δήμοι Ινάχου και Μενιδίου καταργήθηκαν και προσαρτήθηκαν στο Δήμο Αμφιλοχίας.
  Όμως, παρόλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω και αφού επιλέχτηκε η συνένωση των τριών Δήμων, δεν έγινε το αυτονόητο,να δοθεί δηλαδή στο Δήμο η ονομασία που θα περιελάμβανε και θα εμπεριείχε γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Βάλτου, η οποία αποτελεί τη γεωγραφική περιοχή του νεοσύστατου Δήμου.
  Μια ονομασία που να ενώνει και όχι να διχάζει το λαό του Βάλτου.
  Μια ονομασία που θα μπορούσε να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη στις νεώτερες γενιές για τον σημαίνοντα ρόλο που έπαιξε ο τόπος μας γνωστός με την ονομασία «Βάλτος» στη νεότερη ιστορία.
  Μια ονομασία που θα τιμά  το αίμα των Βαλτινών Αγωνιστών που χύθηκε στην επανάσταση του 1821 και τους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας.
  Μια ονομασία που θα θυμίζει τη συμμετοχή των Βαλτινών αγωνιστών της επανάστασης στη σύσταση των μετεπαναστατικών κυβερνήσεων, καθώς και τη συμμετοχή τους ως πληρεξούσιοι του Βάλτου στις εθνοσυνελεύσεις για το Σύνταγμα της Ελλάδος.
  Εν αντιθέσει όμως με το αυτονόητο, στο νεοσύστατο Δήμο παρέμεινε η  ονομασία Δήμος Αμφιλοχίας, ονομασία που είχε ο Δήμος ως κωμόπολη – όταν μετονομάστηκε από Καρβασαράς, περίπου στις αρχές του 20ου αιώνα- και συνέχισε να έχει και με την διεύρυνση που έγινε με το νόμο Καποδίστρια και περιελάμβανε γεωγραφικά, ένα μικρό ποσοστό της επικράτειας της επαρχίας Βάλτου.
  Το συμπέρασμα, απ’όλη αυτή την εξέλιξη, για τους κατοίκους των πρώην δήμων Ινάχου και Μενιδίου, όπως εκφράστηκε από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, αλλά και έντονες συζητήσεις ήταν, ότι κάποιοι εισηγητές τοπικοί παράγοντες, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική συγκυρία, ενήργησαν δυστυχώς προς όφελος των κακώς εννοουμένων τοπικών συμφερόντων και μεθόδευσαν τη σύσταση του Δήμου με την ονομασία «Δήμος Αμφιλοχίας».
  Η αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν ότι οι Δήμοι μας δεν συνενώθηκαν με τον Δήμο Αμφιλοχίας αλλά προσαρτήθηκαν σ’αυτόν, γιατί μια πραγματική συνένωση προϋποθέτει συναίνεση, για να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, απαιτείται δημοκρατική διαβούλευση, διεργασίες που να συνθέτουν, τουλάχιστον για βασικά θέματα, όπως είναι η ονομασία και η έδρα.
  Δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω και καθώς οι τοπικοί παράγοντες των προσαρτημένων δήμων «δεν ήταν μέσα στα πράγματα» ή δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία, όλα αποφασίστηκαν μονομερώς, υποτιμώντας και περιφρονώντας τους κατοίκους και αντιμετωπίζοντάς τους σαν «φτωχούς συγγενείς». Σημειωτέον ότι δεν ερωτήθηκαν ούτε τα δημοτικά συμβούλια των δυο πρώην δήμων.
  Κατάντια για τον τόπο μας!!! Ανιστόρητο!!! Διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα!!!
Έστησαν ένα δήμο που όλα τα χωριά της επαρχίας Βάλτου φαίνονται ότι είναι γεωγραφικό τμήμα της Αμφιλοχίας.
  Ονομασίες τόπων που είναι ταυτισμένοι με τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των λαών και είναι ανεξίτηλα γραμμένες με το αίμα των αγωνιστών-προγόνων, όπως ο «αιματοβαμμένος Βάλτος» δεν πρέπει να αλλάζουν. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλί της παρακμής.
  Αυτή η ντροπιαστική για τον τόπο μας ενέργεια στο θέμα της ονομασίας, πιστεύουμε ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να επισκιαστεί η ιστορία και η ταυτότητα του Βάλτου, ενώ η ερήμην των κατοίκων προσάρτηση στο Δήμο Αμφιλοχίας, πληγώνει την αξιοπρέπεια του υπερήφανου λαού του ιστορικού Βάλτου και συνιστά προσβολή για την ιστορία και τους νεκρούς προγόνους μας του 1821. Και οι ήρωές τους πεθαίνουν, όταν ξεχνιούνται.
  Αυτή η περιφρόνηση προς το λαό του Βάλτου δημιουργεί κοινωνική και ιστορική «αταξία», όχι μόνο δεν συμβάλει στην προσπάθεια για κοινωνική συνοχή των δημοτών και κατοίκων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπόσταση του νεοσύστατου δήμου, αντίθετα διχάζει, δημιουργεί αντιπαραθέσεις, θίγει το πατριωτικό συναίσθημα και το φιλότιμο, προκαλεί δυσαρέσκεια και εξοργισμό των συμπατριωτών μας, οι οποίοι δίκαια διαμαρτύρονται και αντιδρούν.
  Η συντονιστική επιτροπή που συστάθηκε, μετά από αίτημα εκατοντάδων συμπατριωτών μας, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες, που θα προωθούσαν το αίτημα για επανόρθωση της αδικίας, απέστειλε κατ’αρχήν επιστολή στο Δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο και τους καλούσε να προχωρήσουν σε αλλαγή της ονομασίας, όπως είχε υποσχεθεί άλλωστε ο σημερινός Δήμαρχος στην προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα καθώς και άλλοι υποψήφιοι. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε και καμία επικοινωνία. Την ίδια αντιμετώπιση είχε και το αίτημα που κατέθεσε η συντονιστική για συνάντηση  με τον Κο Δήμαρχο. Εν τω μεταξύ προχωρούσε η συγκέντρωση υπογραφών με το αίτημα για την αλλαγή της ονομασίας, καθώς και ενυπόγραφες επιστολές που απευθύνονταν στο Δήμο Αμφιλοχίας.   Το αίτημα – αναφορά, όπου και ζητούσαμε τη μετονομασία του Δήμου, (σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 του νόμου 3463/2006), συνοδευόμενο από 833 υπογραφές κατατέθηκε στο Δήμο στις 2-7-2013 με αριθμό πρωτοκόλλου 17021/2-7-2013 (αντίγραφο κοινοποιήσαμε στο Υπουργείο σας). Μέχρι και σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει φέρει προς συζήτηση το θέμα αν και αυτό θα έπρεπε να γίνει εντός 30 ημερών σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 5 της υπ’αριθμ. 16852/6-4-2011 Υπουργικής Απόφασης. Εδώ φαίνεται ότι δεν περιφρονούν μόνο το λαό αλλά και τους νόμους του κράτους, αφού δεν τους εφαρμόζουν.
  Από τα παραπάνω αναφερθέντα και αναλυθέντα στοιχεία προκύπτει, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι υπάρχει γενικευμένη δυσαρέσκεια των δημοτών, κατοίκων και φορέων στις περιοχές μας και δηλώνουμε ότι δεν συμφωνούμε με την ονομασία «Δήμος Αμφιλοχίας».
  Γι΄ αυτό  ζ η τ ο ύ μ ε να μετονομαστεί ο Δήμος Αμφιλοχίας με μια ονομασία για όλους τους δημότες και κατοίκους, η οποία θα προσδιορίζει γεωγραφικά και θα είναι «ιστορικά συμβατή» με την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Βάλτου. Εξ άλλου δεν θα επιφέρει ουδεμία απολύτως αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση και δομή στη Διοικητική λειτουργία του Δήμου. Επίσης είναι αυτονόητο ότι η έδρα του Δήμου είναι η Αμφιλοχία.
  Κατά την άποψη όλων των δημοτών και κατοίκων των περιοχών της, η πιο ενδεδειγμένη ονομασία και η πιο αποδεκτή από όλους της Βαλτινούς είναι «ΔΗΜΟΣ ΒΑΛΤΟΥ». Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ονομασία, εκτός των άλλων, θα συμβάλλει θετικά και στην κοινωνική συνοχή και αρμονική συνεργασία όλων των δημοτών και κατοίκων.
  Π α ρ α κ α λ ο ύ μ ε,  να ενδιαφερθείτε προσωπικά για το δίκαιο αίτημά της, το οποίο συνάδει με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα, κυρίως με το αναφαίρετο δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης.

Μετά τιμής
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  (Υπογραφές):
1.            ΓΚΑΝΑΒΙΑ  ΝΤΙΝΑ
2.            ΚΑΠΠΑΣ  ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑΣ
3.            ΜΑΚΡΗΣ  ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
4.            ΜΑΣΚΛΑΒΑΝΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
5.            ΠΑΤΣΑΟΥΡΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
6.            ΣΑΛΑΟΥΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
7.            ΤΡΙΜΠΟΣ  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
8.            ΤΣΙΟΥΝΗΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: