Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΒΑΛΤΙΝΩΝ ΓΗ!!!!!!!!!

                               ΒΑΛΤΙΝΩΝ  ΓΗ!                                                                                                                                

   «Κι ‘όταν αρχίση ο σκοτωμός κι ο πόλεμος ανάψη,

τότε και τ’ Ασπροπόταμο, το κύμα του θ’ανοίξη

και θα φωνάξη στα βουνά στο Περγαντή στη Λάμια

ν’ ανθίσουν να γιορτάσουνε, την ώρα την ημέρα

που ανέλπιστα εζωντάνεψαν τα κόκκαλα του Βάλτου».

                             Αριστοτέλης Βαλαωρίτης

(Η Κυρά Φροσύνη, ("Άσμα Τρίτον")

                            

                             «…ήταν όλα σιωπηλά γιατί τά ’σκιαζε

                             η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».

 

Τετρακόσια (400) χρόνια με στεναγμούς, δάκρυα, πόνο και αίμα… από γενιά σε γενιά κι από παππού σε εγγονό μια νύχτα αξημέρωτη… Αμέτρητα φεγγάρια πέρασαν μέρα και νύχτα να καρτερούν ‘’το φεγγοβόλο αστέρι της αυγής της νύχτας το ξημέρωμα να φέρει’’"Άργειε νάλθη εκείνη η μέρα"… Περίμεναν να χτυπήσει η σάλπιγγα του ξεσηκωμού…

Επιτέλους χτύπησε και σείστηκε η γη!.. Έτοιμοι και εμπειροπόλεμοι οι κλεφταρματωλοί του Βάλτου… Τετρακόσια χρόνια στα φαράγγια των βουνών… ρίχτηκαν στον αγώνα μαζί με τον Καραϊσκάκη και τους άλλους οπλαρχηγούς του τόπου. Και αφού λευτέρωσαν το Βάλτο, καθοριστική ήταν η συμμετοχή τους και στις μάχες για την απελευθέρωση της Ρούμελης και του Μοριά… κι όλοι μαζί οι ήρωες όργωσαν με τα σπαθιά τους την ξεραμένη γη… την πότισαν με το αίμα τους… μαλάκωσε το χώμα… κι από τα σπλάχνα της πετάχτηκε η Λευτεριά!..

Κι όταν οι μάχες τέλειωσαν και χάρηκαν μια ελεύθερη πατρίδα… αποδεκατισμένοι και εξαθλιωμένοι οι Βαλτινοί μετρήθηκαν. Είχαν απομείνει λιγότεροι και από τους μισούς. Κάποιοι χωμένοι μες στη γη, κι άλλοι τροφή των όρνιων και των κορακιών μες στα φαράγγια των βουνών…

Κι αφού έκλαψαν τους νεκρούς τους, μπορούσαν τώρα όρθιοι να περπατούν στον τόπο τους, τον ελεύθερο Βάλτο, και να αναπνέουν τον αέρα της ελευθερίας… Σκύψανε…φίλησαν με χαρά το χώμα, την ελεύθερη πια γη τους… Κι άρχισαν να σπέρνουν τα λίγα χωραφάκια τους, σιγά-σιγά ν ’ανοίγουν σχολεία και να επισκευάζουν τις χαλασμένες εκκλησιές… χωρίς το φόβο των οχτρών…

Κι ο τόπος άρχισε να πρασινίζει… τα δένδρα στα καμένα δάση κι αυτά να ξαναφυτρώνουν, χωρίς το φόβο να τα ξανακάψουν οι τουρκαλβανοί του Αλή Πασά…

Κι έμειναν μονάχοι!.. Ξεχασμένοι από το Ελληνικό Κράτος… Δύσκολα διάβηκαν τα πρώτα 150 χρόνια… Ζούσαν γαντζωμένοι στα απόκρημνα κακοτράχαλα μέρη, ριζωμένοι στα χωριά τους, όπου έσπερναν τα λίγα χωραφάκια τους και ήταν ευχαριστημένοι εάν κατάφερναν να εξασφαλίσουν το ψωμί της χρονιάς… 

Αποκλεισμένοι … χωρίς δρόμους, χωρίς γιατρούς και φάρμακα… Άρρωστοι, ετοιμοθάνατοι μεταφέρονταν με φορεία για γιατρό στην πόλη… κάποιοι δεν πρόφταιναν να φτάσουν ζωντανοί… Πόσες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στη γέννα αβοήθητες!.. Βαρύς ο πόνος και το δάκρυ!..

Ένα δρόμο!.. Μόνο ένα δρόμο ζητούσαν από τους πολιτικούς… Κλειστές οι πόρτες του Ελληνικού Κράτους για τις Ορεινές περιοχές του Βάλτου… Μόνο υποσχέσεις από τους ντόπιους πολιτικούς… Φαίνεται ότι έτσι μας ήθελαν, έτσι εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα των εμπόρων της πρωτεύουσας. Είναι γνωστή η αντιμετώπιση του πολιτικού του Βάλτου και υπουργού Δημ. Έργων, από εκείνους τότε, επειδή αποφάσισε την κατασκευή του δρόμου Αγρίνιο-Άρτα διαμέσου του Ορεινού Βάλτου.

Και από μόρφωση!.. Ελάχιστα μονοθέσια Δημοτικά Σχολεία με ένα (1) δάσκαλο για 150 ή και για 200 μαθητές… χωρίς βιβλία, μόνο για γραφή και ανάγνωση… Αυτή ήταν η μόρφωση για όσα παιδιά του Βάλτου και ιδιαίτερα του Ορεινού Βάλτου άντεχαν ξυπόλητα στην παγωνιά του χειμώνα και μέσα στα κακοτράχαλα μονοπάτια μια (1) ή και δύο (2) ώρες περπάτημα για να φτάσουν στο κοντινότερο σχολείο.

Μέχρι εκεί ήταν η "μόρφωση" της πλειονότητας των παιδιών, αφού λόγω των μεγάλων αποστάσεων και χωρίς δρόμο, ελάχιστες οικογένειες είχαν την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν ακόμα και ένα παιδί τους για σπουδές σε γυμνάσιο…

Κι όταν επιτέλους το 1975 το Ελληνικό Κράτος αποφασίζει την ίδρυση γυμνασίου και στον Ορεινό Βάλτο – τότε - οι ‘’διαφεντευτές’’ του τόπου, έστειλαν, τρεις (3) απεσταλμένους τους για να μας συμβουλέψουν ότι "για το καλό μας" δε θά ΄πρεπε να αποδεχθούμε την ίδρυση του Γυμνασίου… τι ντροπή!!!                                        

Εκεί στηρίζονταν, στην "αμορφωσιά", που κάνει τους ανθρώπους πιο παθητικούς και πιο προσαρμόσιμους στην εκμετάλλευση˙ αφού ανήμποροι ν’ αντιδράσουν στην αδικία, υποκύπτουν και συμβιβάζονται, συνθηκολογούν και δηλώνουν υποτέλεια και υποταγή για να επιβιώσουν…

Κι όταν το 1976 ολοκληρώθηκε επιτέλους και ο δρόμος Αγρινίου-Άρτας διαμέσου του Ορεινού Βάλτου, βιώσαμε και στον τόπο μας για 35 χρόνια, περίοδο ελευθερίας, ευημερίας και ανάπτυξης.

Ιδρύθηκαν δύο (2) Γυμνάσια και δύο (2) Λύκεια, και τα παιδιά του Ορεινού Βάλτου, είχαν κι αυτά την ευκαιρία για μόρφωση όπως όλα τα Ελληνόπουλα.

Μέχρι τις θλιβερές κι αποφράδες εκείνες ημέρες του 2010 όπου, το καθεστώς της πρώην πρωτεύουσας του Βάλτου, συνεργαζόμενοι με το κυνικό πρόσωπο της τότε κεντρικής εξουσίας, όπου με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, μας στερούν το έννομο αγαθό της γνώμης μας για την τύχη του τόπου μας και με τον "Καλλικρατικό Νόμο" στήνουν ένα δήμο που στερείται κοινωνικής αποδοχής, ένα "αυτοδιοικητικό μόρφωμα", προϊόν εξαναγκασμού και τοπικού επεκτατισμού της Αμφιλοχίας…

Μας περιφρονούν, δε μας σεβάστηκαν… μας απέκλεισαν… μας στερούν ανθρώπινα δικαιώματα… δε μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφραστούμε κι εμείς… ν’ ακουστεί και η άποψή μας. Η τύχη του τόπου μας αποφασίστηκε σε σκοτεινά γραφεία από εκείνους χωρίς εμάς… Το κατεστημένο της κωμόπολης ξανακερδίζει το χαμένο έδαφος… Διακατέχονται από πλασματική ανωτερότητα και νιώθουν υπεροχή ότι είναι οι άρχοντες, οι κυρίαρχοι του Βάλτου… και ως κυρίαρχοι πρέπει να επιβληθούν… Έτσι με τη συνεργασία της τότε κεντρικής εξουσίας μας προσαρτούν στην Αμφιλοχία… "Υφαρπαγή εδαφών"… Να καρπωθούν το φυσικό πλούτο και του Ορεινού Βάλτου… Τι κι αν ο Ορεινός Βάλτος ως ορεινή περιοχή που σύμφωνα με το Σύνταγμα και την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή για την ψήφιση του "Καλλικρατικού Νόμου" 3852/10, δικαιούται ξεχωριστό Δήμο!..

Και εμείς δεν είμαστε "άμοιροι" ευθυνών. Παραδοθήκαμε "άνευ όρων", χωρίς αντίσταση… Κοινή πεποίθηση των συμπατριωτών μας είναι ότι το θέμα της διατήρησης του Δήμου μας δεν υποστηρίχτηκε δυναμικά όσο έπρεπε… και είναι γνωστό ότι τα φρούρια "πέφτουν από μέσα"… κάποιοι ανοίγουν την "κερκόπορτα" πολλά ακούγονται…

Όμως, για να πετύχουν το σκοπό τους, θα πρέπει ν’ αλλάξουν την ιστορία και την ονομασία του τόπου… έτσι ακολουθούν μια σκοτεινή μεθόδευση παραποίησης της ταυτότητας του Βάλτου, τη μετάλλαξη του σε “Αμφιλοχία”… Ονομασία εξαφανισμένη από το ιστορικό προσκήνιο για περισσότερα από δύο χιλιάδες (2000) χρόνια… Ωστόσο, κατάφεραν τη "μετάλλαξη" ορισμένων χωριών του πεδινού Βάλτου σε “Χωριά της Αμφιλοχίας”…

Με τον "Καλλικρατικό Νόμο" προσπάθησαν το ίδιο και για τα χωριά του Ορεινού Βάλτου και απέτυχαν … Και ήταν λογικό επακόλουθο όλα αυτά ν’ αφυπνίζουν μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, κι επιπλέον, να διεγείρουν και να πυροδοτούν ναρκωμένα πατριωτικά συναισθήματα… Με αποτέλεσμα να εκφραστεί μια οργανωμένη αντίδραση των Βαλτινών συμπατριωτών μας.

Έτσι εμείς ως οι απόγονοι εκείνων των ηρώων είχαμε ιστορικό χρέος ν’ αγωνιστούμε για την απαλλαγή της υφιστάμενης ονομασίας του δήμου η οποία επισκιάζει την ιστορική ταυτότητα του τόπου μας… Η συνέχεια είναι γνωστή… Δέκα (10) χρόνια ως Συντονιστική Επιτροπή αγωνιζόμαστε για τη μετονομασία του δήμου… Οκτώ (8) χρόνια στην προηγούμενη δημοτική αρχή μας περιφρονούσαν… δε μας δέχτηκαν ούτε να μας ακούσουν… μας αγνοούσαν… Από εκείνους εισπράξαμε μόνο την περιφρόνηση, την υπεροψία… την ΟΙΗΣΗ!!!

Ελπίζουμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή θα εισαγάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της Μετονομασίας και το Δ. Σ. θα αποφανθεί θετικά του αιτήματος.

Τα τελευταία δέκα (10) χρόνια βιώνουμε το πραγματικό πρόσωπο της "Αμφιλοχίας". Διαπιστώνουμε ότι οι έποικοι εξελίσσονται σε "κατακτητές" και διαμορφώνεται μια ιδιόμορφη τοπική αποικιοκρατία. Στην προπαγανδιστική τους εκστρατεία εντάσσεται και η πρόσφατη διαφήμιση, με δόλωμα τη γραβιέρα, σε περιοχή του Ορεινού Βάλτου ως "Αμφιλοχίας Γη"!..

Πόσο παράξενο στ’ αλήθεια!!! Οι έποικοι φιλοξενούμενοι να μεθοδεύουν την αλλαγή της ονομασίας και της ιστορίας του τόπου που φιλοξενήθηκαν!.. Κάτι που δεν επιχείρησαν να κάνουν ούτε οι τύραννοι κατακτητές στα τετρακόσια (400) χρόνια της μαύρης σκλαβιάς…

Κι εσύ σήμερα που μεθοδεύεις την αλλαγή της ονομασίας του τόπου που σε φιλοξένησαν οι πρόγονοί μας…  Για κοίτα ξοπίσω σου, σ ‘ακολουθούν εκείνοι που σου παρέδωσαν τόπο ελεύθερο να τον διαφεντέψεις ως "Γη Βαλτινών"… Κοίτα καλά και θα το δεις στα μάτια των απογόνων τους, τα τρισέγγονα των παιδιών τους που σήμερα διακόσια (200) χρόνια μετά τον ξεσηκωμό, υπερασπιζόμενοι την ταυτότητα του τόπου τους, αναμετρούνται μαζί σου… Και σκέψου!... εκείνοι σου παραχώρησαν τόπο έτοιμο, ελεύθερο, που τον ανάστησαν με το αίμα τους και τον στέριωσαν με τη θυσία τους, με τα σφαγμένα άγια κορμιά τους… τα χώματα που ελεύθεροι εμείς πατάμε, ζυμώθηκαν με τα αίματα και σπάρθηκαν με τα κόκκαλα τους… και μας άφησαν παρακαταθήκη αιώνια… τον τόπο τούτο τον θέλουν με το όνομα που τον λευτέρωσαν και τον παρέδωσαν στους απογόνους τους… Εσύ για ποιο λόγο τον αλλάζεις;

Αλήθεια δε σκέφτηκες ότι μπροστά στη "Θεία Νέμεση" της ιστορίας, αυτοί θα σταθούν αμείλικτοι κατήγοροί σου και μεταξύ των άλλων θα σε ρωτήσουν:

-     Για ποιόν λόγο από θέση ισχύος απέκλειες τους απογόνους μας, από την διαδικασία λήψεως των αποφάσεων, για θέματα που αφορούν τον τόπο τους;

-     Γιατί δε σεβάστηκες τον τόπο που φιλοξενήθηκες και μεθοδεύεις την αλλαγή της ταυτότητας του;

-     Για ποιον λόγο, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους δεν απαντούσες στα αιτήματα των δημοτών;

Σκέψου και τούτο…

Όταν κάποιοι από θέση ισχύος δε διστάζουν ν’ αλλοιώσουν την ιστορία και την ταυτότητα ενός τόπου… τότε έρχεται η "Νέμεσης της Ιστορίας", επεμβαίνει και τιμωρεί την ύβρη των ισχυρών και οι πληγές που δίνουν στους άλλους, επιστρέφουν στους ίδιους…

 

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής                                                                                                                  για την Μετονομασία του Δήμου μας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: